Wat is de stand van zaken?
- Er is géén besluit genomen over een locatie. Pieterburen wordt in de Routekaart Eindberging niet concreet genoemd als mogelijke opslagplek.
- De definitieve besluitvorming vindt pas in 2050 plaats. Dan wordt bepaald óf en waar Nederland een eindberging nodig heeft.
- De opslagmethode staat nog niet vast. Er wordt nog onderzoek gedaan naar geologische berging, bovengrondse opslag en hergebruik van kernafval.
- De COVRA (Centrale Organisatie voor Radioactief Afval) heeft opslagcapaciteit tot ongeveer 2100. Er is dus geen acute noodzaak om nu al een locatie voor eindberging te kiezen.
- Technologische innovaties kunnen de hoeveelheid kernafval drastisch verminderen. Zo werkt het bedrijf Thorizon aan een reactor die kernafval als splijtstof hergebruikt. Dit soort innovaties kunnen de discussie over eindberging in de toekomst totaal veranderen.
- Internationale samenwerking is ook een optie die onderzocht gaat worden. Nederland hoeft mogelijk helemaal geen eigen eindberging te realiseren.
Kort gezegd: op dit moment is er geen concreet plan voor opslag in Pieterburen. Het onderzoek en de discussie over de eindberging van radioactief afval is nog lang niet afgerond.
Wij nemen de zorgen van inwoners serieus.
De gemeenteraad heeft een motie aangenomen om zich uit te spreken tegen opslag in Pieterburen. Hoewel wij begrijpen waar die zorgen vandaan komen, wekt deze motie de indruk dat Pieterburen al concreet in beeld is. Dat is niet het geval. Als raad die suggestie wekken vinden wij onverstandig.
Wij kiezen ervoor om op een constructieve manier invloed uit te oefenen en niet op voorhand onnodige onrust te veroorzaken. Dat betekent dat we:
- Willen dat inwoners eerlijk en duidelijk geïnformeerd worden over het besluitvormingsproces.
- Als gemeente actief betrokken blijven bij het proces en invloed uitoefenen wanneer het ertoe doet.
- Geen paniek veroorzaken over een probleem dat op dit moment helemaal nog niet concreet is.
Wat moet er volgens VVD Het Hogeland wél gebeuren?
Wij willen niet aan de zijlijn staan, maar op het juiste moment invloed uitoefenen. Daarom pleiten wij voor:
- Het indienen van een zienswijze bij het ministerie, waarin we vragen om duidelijke communicatie, transparantie en inspraak voor decentrale overheden.
- Een fysieke informatiebijeenkomst in Noord-Nederland, zodat inwoners direct betrokken en geïnformeerd worden.
- Een eigen openbare raadsbijeenkomst, zodat we informatie uit de eerste hand krijgen en in gesprek kunnen met inwoners over hun zorgen.
Wij vinden het belangrijk dat de gemeenteraad goed geïnformeerd blijft, dat we inwoners serieus nemen en dat we als politiek op het juiste moment de juiste signalen afgeven.
Heb je vragen of zorgen? Neem contact met ons op, we gaan graag in gesprek!