Bijdrage VVD bij motie tegen een kerncentrale in de Eemshaven

Een aantal fracties dienden gisteren een motie in waarbij ze wilden uitspreken dat de raad tegen een kerncentrale in de Eemshaven is. Als VVD staan wij hier veel genuanceerder in. Fractievoorzitter Gerard ten Brink legde in onderstaande bijdrage uit waarom hij tegen de motie stemde.

“De motie waarvan je wist dat hij zou komen is dan eindelijk hier.”

In de provinciale Staten is immers een discussie gaande over kernenergie. En dan beginnen er in deze raad weer emoties op te spelen. Het is mijn ogen een goede zaak dat de Staten kijkt naar de toekomstige energievoorziening, want het is niet mogelijk om met alleen zon en wind voldoende leveringszekerheid te hebben. We hebben dat afgelopen zaterdag ook nog in het Dagblad kunnen lezen. Voor de leveringszekerheid op langere termijn is dus een stabiele energiebron nodig die uiteraard geen CO2 uitstoot. Logisch dus dat er door sommige partijen in de staten op basis van feiten, en dus niet op basis van emotie, ook naar kernenergie wordt gekeken.

Dan over de motie;

Er wordt door de indieners gesteld dat de regio de afgelopen decennia genoeg heeft bijgedragen aan de energievoorziening van Nederland. Kan ik daaruit opmaken dat er in deze raad ook geen draagvlak meer is voor bijvoorbeeld nieuwe windmolens en zonnepanelen in onze gemeente?

Er is ook geconstateerd dat Groningen de energietransitie heeft omarmt om te investeren in duurzame energie. Ik wil u erop wijzen dat de EU kernenergie heeft aangemerkt als duurzame energie. Kernenergie zou dus prima in dit kader passen.

Dan tot slot de hamvraag: Wil de VVD een kerncentrale in de Eemshaven? Zover zijn ook wij nog niet. Wel moet er met een open vizier, dus zonder taboes naar onze toekomstige energievoorziening gekeken worden. Dus hoe houden wij een goed en betrouwbaar stroomnet? Hoe geven wij de energietransitie vorm zonder het landschap vol te zetten met windmolens en zonnepanelen? Welke energiemix heeft draagvlak onder inwoners en ondernemers? Alleen door nuchter en open naar dit vraagstuk te kijken kan de politiek met goede oplossingen komen. Op basis van onderbuikgevoel kernenergie uitsluiten past daar niet bij. Daarom steunt de VVD de motie niet.