Algemene politieke beschouwingen 2023 bij de Voorjaarsnota.

Voorzitter, deze algemene beschouwingen zou ik kunnen beginnen met het onzekere perspectief vanuit Den Haag. Over de woorden van minister Bruins Slot bij het VNG-congres. Of over de val van het kabinet wat onzekerheid met zich meebrengt….. Maar dat ga ik niet doen.

Als liberaal heb ik het veel liever over zelf verantwoordelijkheid nemen. Hoe gaan we roeien met de riemen die we hebben? Hoe kan je als gemeentepolitiek zelf perspectief bieden? Zetten we alles op alles om onze gemeente steeds een stukje beter te maken voor onze inwoners, onze ondernemers.

 

Financieel gezien heeft de gemeente de zaken aardig op orde. We hebben dat ook kunnen zien bij de jaarrekening. Ondanks de forse verlaging van het gemeentefonds in 2026 gaan we, met alle onzekerheden die er zijn, niet heel diep in de min. Zeker in vergelijking met een aantal buurgemeenten. De VVD steunt het uitgangspunt om de gevolgen van de herijking van het gemeentefonds zichtbaar te houden.          

 

Het college geeft aan dat ze wil investeren zonder dat de lasten voor onze inwoners hoger worden. Voor de VVD een prima kader. Wat ons betreft wordt er in dit verband ook gekeken naar de lasten voor ondernemers. Gezien het rekeningresultaat van de van de afgelopen jaren en de stand van de algemene reserve lijkt ons dat reëel. Daarbij leven we nog steeds in tijden van hoge inflatie.

 

Voorzitter, de VVD is blij dat we vorige week de plannen voor woningbouw in Zoutkamp hebben aangenomen. Dit moet de start zijn voor een reeks nieuwe plannen in Het Hogeland. Woningbouw is wat de VVD betreft een topprioriteit. Daarmee kan je mensen en dus ook voorzieningen in de gemeente houden. Starters moeten de kans hebben om in het dorp waar ze opgegroeid zijn te kunnen blijven wonen. Voor ouderen is het van belang om levensloopbestendige woningen te bouwen. En daarbij zijn met de banenmotor Eemshaven in de gemeente, de stad Groningen in de buurt en de prachtige omgeving waar je goed kan ontspannen alle kansen voor het Hogeland aanwezig. Om deze kansen te verzilveren is wel lef nodig. Want anders creëren wij onze eigen krimp. Het college stelt in de voorjaarsnota voor om een versnelling in de woningbouw aan te brengen. Hoe gaat het college dit aanpakken? Wanneer kunnen wij dit in concrete plannen terugzien?

 

Als VVD vinden wij dat de basis op orde moet zijn. Dit is nodig om de taken van de gemeente goed uit te voeren en om ambities te kunnen verwezenlijken. Gezien het financiële perspectief steunen wij het voornemen om incidenteel geld in te zetten voor de uitvoering van programma’s. Dit neemt echter niet weg dat we te maken hebben met een krappe arbeidsmarkt. Wanneer ambities niet uitvoerbaar blijken door een gebrek aan personeel vraagt dat een afweging van de politiek. Kunt u toezeggen dat u in dat geval terugkomt bij de raad?

 

Op dit moment zitten we midden in het groeiseizoen. Dit betekent dat we als fractie regelmatig klachten krijgen over het onderhoud van het groen. Voor inwoners is niet altijd duidelijk hoe zij klachten kunnen melden bij de gemeente. Dit lijkt mij een aandachtspunt. Als raad is ons een evaluatie van het groenbeleid toegezegd. Helaas zijn we nog steeds in afwachting van dit document. Er wordt echter wel al € 182.000,- structureel in de kadernota gezet. Wanneer kunnen wij de evaluatie verwachten en hierover in gesprek met de wethouder?

 

In de voorjaarsnota stelt het college voor om een subsidierelatie aan te gaan met de gebiedscoöperatie Het Hogeland.  Terwijl de gemeente zelf bezig is om ontwikkelplein Het Hogeland op te zetten. Beide organisaties richten zich op het ontwikkelen van mensen. Gaan de organisaties niet in elkaars “vaarwater” zitten? Dat lijkt ons niet gewenst. Ik hoor graag van het college hoe zij dit ziet. Het verbaast ons overigens dat er een jaarlijkse subsidierelatie van € 100.000,- nodig is om de gebiedscoöperatie (oftewel Vakland) op eigen benen te laten staan. Vanuit het trekkingsrecht van het NPG is er immers al 2,6 miljoen euro beschikbaar gesteld. Zou dit niet voldoende geld moeten zijn om de gebiedscoöperatie een goede start te geven en te continueren?

 

Voorzitter, het college schrijft in de voorjaarsnota dat ze samen met de provincie Groningen en de gemeente Noord-oost Friesland de barricades op gaat om de garnalenvisserij een toekomstperspectief te geven. De VVD steunt dit uiteraard. Er hangen nog steeds gitzwarte wolken boven deze sector. Graag horen wij hoe deze lobby er concreet uit ziet.

 

Tot slot, als raad hebben we van de auditcommissie een aantal adviezen gekregen over de voorjaarsnota. Gezien de de samenstelling van de auditcommissie zal het u vast niet verbazen dat de VVD-fractie deze unaniem ondersteunt.